По материалам Госкомзема возбуждено 5 уголовных дел

С начала 2010 года по результатам проверок Главного управления Госкомзема в Харьковской области возбуждено 5 уголовных дел. Об этом на заседании Антикоррупционного комитета сообщил начальник управления Михаил Клепач

Подробно он описал все пять дел в своем докладе. Приводим выдержку:

1. Перевіркою встановлено, що ОК "АВТО ВОЕНВЕД" на території Орджонікідзевського району м. Харкова самовільно використовує земельну ділянку площею 3,3 га земель транспорту (гаражний кооператив). Розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття, складає близько 74 000,00 грн. Матеріали передані для прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи відповідно до ст. 197-1 Кримінального кодексу України.
За результатами розгляду матеріалів 31 травня 2010 року порушено кримінальну справу № 66100405;

2. Перевіркою встановлено, що ТОВ "Металіст-А" самовільно зайняло земельні ділянки по вул. Енгельса, 33 у м. Харкові ("Центральний ринок") загальною площею 0,95 га,чим порушило вимоги ст.ст. 125, 126 ЗКУ та нанесло державі шкоди на загальну суму 507 679,29 грн. Відповідні матеріали направлені до Управління ДСБЕЗ ГУМВС України у Харківській області.
За результатами розгляду матеріалів прокуратурою Харківської області 28 травня 2010 року за ст.197-1, ч.3 ст.365 ККУ порушено кримінальну справу № 17100027.

3. Перевіркою встановлено, що згідно з розпорядженням Харківської райдержадміністрації від 03.03.06 № 233 членам фермерського господарства «Слобожанське» Шевченку О. Є., Плетньову В. М., Масленіковій С. І., Масленікову Д. І. передано безоплатно у власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) за рахунок земель ФГ «Слобожанське», на підставі чого отримані державні акти на право власності на земельні ділянки.
З’ясовано, що фактично ФГ «Слобожанське» використовувалася земельна ділянка площею 60,00 га, яку рішенням Харківської районної ради народних депутатів 14.01.92 № 21 надано громадянину Кібкалу М.В. у постійне користування для ведення селянського господарства (Державний акт зареєстровано у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 88 від 13 червня 1994 року).
На момент виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки на ім’я вищенаведених громадян, право користування вказаними землями ФГ «Слобожанське» згідно з діючим законодавством оформлено не було, що є порушенням ст. ст. 125, 126 ЗКУ.
Оскільки вказані земельні ділянки перебували у користуванні Кібкала М.В., що підтверджується відповідним державним актом, та із користування не вилучалися, при наданні вищезазначених земельних ділянок громадянам порушено вимоги ст.ст. 122, 123, 149, 151 ЗКУ.
Отже, при наданні Харківською райдержадміністрацією вказаних земель у власність членам фермерського господарства порушено ст. ст. 31, 32 ЗКУ та ст. 13 ЗУ «Про фермерське господарство», оскільки члени ФГ «Слобожанське» не мали права на безкоштовну приватизацію земель, які не надавалися фермерському господарству в установленому законодавством порядку.
Вищевказаними діями, в порушення законодавства, в приватну власність передані земельні ділянки загальною площею 19,1 га, нормативна грошова оцінка близько 242 134,46 грн.
За результатами розгляду матеріалів порушено кримінальну справу.

4. Перевіркою встановлено, що розпорядженнями Харківської райдержадміністрації від 30.10.06 № 1878 (зі змінами від 10.01.07 № 9) та від 17.01.07 № 94 членам фермерського господарства "Олешки - 7" надано дозвіл на розробку технічної документації та відповідно передано безоплатно у власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) за рахунок земель ФГ "Олешки - 7", на підставі яких Масленіковою А.П., Масленіковою І.М., Масленіковим І.В, Масленіковою О.Д., Вороніним В.О., Завороніною Л.Г., Коляндою С.В. отримані державні акти на право власності на земельні ділянки.
З’ясовано, що фактично ФГ "Олешки - 7" використовувалася земельна ділянка площею 33,00 га., яка рішенням Харківської районної ради народних депутатів від 14.01.92 № 20 надана громадянину Авраменку О.І. у довічне успадковане володіння для ведення селянського господарства (Державний акт зареєстровано у Книзі записів державних актів на право довічного успадкованого володіння землею за № 349, дата реєстрації відсутня.).
На момент виготовлення технічної документації із землеустрою щодо організації території земельних ділянок громадян та складання державних актів на право власності на земельні ділянки із земель фермерського господарства "Олешки - 7" на території Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області, право користування вказаними землями ФГ "Олешки - 7" згідно з діючим законодавством оформлене не було, що є порушенням ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України. Тобто, при наданні Харківською райдержадміністрацією вказаних земель у власність членам фермерського господарства порушено ст. ст. 31, 32 Земельного кодексу України та ст. 13 Закону України "Про фермерське господарство", оскільки члени ФГ "Олешки- 7" не мали права на безкоштовну приватизацію земель, які не надавалися фермерському господарству в установленому законодавством порядку.
В порушення вимог діючого законодавства передані в приватну власність земельні ділянки загальною площею 25,94 га, нормативна грошова оцінка 328 755,73 грн.
За результатами розгляду матеріалів порушено кримінальну справу.

5. Сектором Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель відділу Держкомзему у Чугуївському районі Харківської області спільно з відділом в місті Чугуєві Управління СБУ в Харківській області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства на території Коробочкинської сільської ради, військовий полігон в/ч 0501.
За результатами перевірки встановлено, що ТОВ «Чугуївський агротехсервіс» (директор Горлачов Сергій Анатолійович) використовує земельну ділянку орієнтовною площею 120,0 га землі оборони (військовий полігон в/ч 0501) на території Коробочкинської сільської ради для сінокосіння, без документів, що посвідчують право на земельну ділянку, чим порушено вимоги ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.
У зв’язку з вищенаведеним, державі нанесено шкоду на загальну суму 2 708 640,00 грн.
Матеріали перевірки згідно зі ст. 253 КУпАП направлено до Чугуївської міжрайонної прокуратури, військовому прокурору Харківського гарнізону, до відділу Управління СБУ в Харківській області в м. Чугуїв.
За результатами перевірки Чугуївським РВ ГУМВС України в Харківській області порушено кримінальну справу від 06.08.10 року № 91100306
 
1 октября 2010 г, 15:17
Ирина Клименко 
 
 
В связи с обострением общественно-политической обстановки в Украине и резким увеличением попыток оставить на сайте комментарии, которые могут быть расценены как экстремистские, редакция «Объектив» приняла решение временно закрыть пользователям возможность комментировать материалы на сайте и скрыть все уже опубликованные комментарии. Эти функции будут восстановлены после нормализации обстановки. Редакция МГ «Объектив» приносит читателям свои извинения
Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters