Как взять в аренду водоем? Добкин готовит распоряжение


фото из архива

Кто должен давать разрешение на аренду водоемов? Кому и сколько платить? Какие документы нужны? - на все эти вопросы можно найти ответы в проекте Временного порядка по предоставлению в пользование на условиях аренды водных объектов и гидросооружений при получении права аренды земельных участков водного фонда

Распоряжение о новом порядке еще должен подписать губернатор Михаил Добкин. Проект опубликован на официальном сайте областного совета.

Полный текст проекта:

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК з надання у користування на умовах оренди водних об’єктів і гідроспоруд при набутті права оренди земельних ділянок водного фонду
Тимчасовий порядок визначає механізм надання в оренду водних об'єктів як цілісних майнових комплексів (водний об’єкт, гідроспоруда, землі, зайняті прибережними захисними смугами, гідротехнічними та іншими спорудами, що використовуються на водних об’єктах).

Тимчасовий порядок розроблений відповідно до Водного та Земельного кодексів України, законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про оренду землі», «Про землеустрій», постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 року № 220 «Про затвердження типового договору оренди землі».

1. Водойми та гідроспоруди надаються в оренду разом із земельними ділянками, у тому числі прибережними захисними смугами, на підставі рішень органів місцевого самоврядування або рішень органів виконавчої влади, відповідно до повноважень щодо розпорядження землями державної або комунальної власності.

2. До розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядженням землями водного фонду в межах населених пунктів, крім земель переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів – відповідні районні державні адміністрації.

3. Набуття права оренди на земельні ділянки водного фонду здійснюється в порядку, визначеному Земельним кодексом України та іншими законами і нормативно-правовими актами.

4. Після отримання позитивного висновку державної експертизи землевпорядної документації, яка проводиться відповідно до чинного законодавства, проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки або технічна документація із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право оренди земельною ділянкою, подається до відповідних сільської, селищної, міської рад або районної державної адміністрації для прийняття рішення про надання в оренду земельної ділянки з розташованими на ній водоймою та гідроспорудою. Разом з землевпорядною документацією подаються:

технічний (водогосподарський) паспорт водного об’єкта;

довідка про належність гідротехнічних споруд водойми;

акт (довідка) про стан водного об’єкта та споруд;

довідка про гідрологічний стан території в зоні впливу водного об’єкта.

5. Укладення договору оренди земельної ділянки з розташованими на ній водоймою та гідроспорудою із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідних сільської, селищної, міської рад або районної державної адміністрації – орендодавця.

6. Договір оренди земельної ділянки з розташованою на ній водоймою та гідроспорудами, що додається, укладається в письмовій формі та, за бажанням сторін або однієї із сторін, може бути посвідчений нотаріально. Невід'ємною частиною договору оренди є:

план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду;

кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

акт приймання-передачі об'єкта оренди;

проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, у випадках, передбачених законодавством.

До договору також додаються:

технічний (водогосподарський) паспорт водного об'єкта;

договір оренди гідроспоруди (у разі наявності власника споруд);

довідка гідрогеолого-меліоративної служби про гідрогеологічний стан територій в зоні впливу водного об'єкта на підтоплення земель та населених пунктів;

акт обстеження технічного стану водного об'єкта та гідротехнічних споруд;

режим роботи водного об'єкта (щорічно);

паспорт потенційно-небезпечного об'єкта (у разі необхідності).

7. У договорі оренди земельної ділянки повинні бути зазначені характеристики та умови використання водойми та гідроспоруди, а саме:

площа водного дзеркала (в га), площа прибережних захисних смуг (в га), об'єм води (в тис.м3) при нормальному підпірному рівні (НПР);

характеристика водойми та гідротехнічних споруд;

зобов'язання сторін, умови використання і відповідальність за невиконання умов договору та умов погодження, у тому числі за нецільове використання, самовільний скид води, порушення правил експлуатації водного об'єкта, пошкодження гідротехнічних споруд;

умови загального водокористування з максимальним урахуванням інтересів населення та водокористувачів;

порядок та умови повернення об’єктів орендодавцю і порядок відшкодування збитків (при виснаженні земель, пошкодженні гідротехнічних споруд та інше);

умови внесення змін та доповнень до договору;

умови дострокового припинення договору;

порядок догляду за належним технічним станом водного об'єкта, витрати на утримання і ремонт гідротехнічних споруд та додержання вимог природоохоронного законодавства в прибережних захисних смугах;

режим роботи водного об'єкта (режим наповнення, скид води, пропуск паводків і повені);

зобов'язання щодо здійснення лабораторного контролю за станом водного об'єкта та ведення спостережень за підтопленням прилеглих територій;

зобов'язання щодо проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності суб'єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна гідроспорудою (відповідно до законодавства);

зобов'язання щодо розроблення та погодження Плану реагування на гідродинамічні аварії (відповідно до законодавства);

зобов'язання щодо виконання Правил охорони життя людей на водних об'єктах України (наказ МНС України від 3 березня 2001 року № 272).

До договору оренди можуть бути включені інші умови, які стосуються конкретного водного об'єкта і сприяють найбільш ефективному його використанню.

Орендар зобов'язаний здійснювати лабораторний контроль стану водного об'єкта та вести спостереження за підтопленням прилеглих територій.

8. Термін дії договору оренди водойми та гідроспоруди визначається у договорі оренди за згодою сторін, але не більш як на 25 років. У разі, якщо строк оренди перевищує 25 років, оренда водойми та гідроспоруди автоматично подовжується на строк оренди земельної ділянки.

9. Використання орендованого водного об’єкта здійснюється з урахуванням загального та спеціального водокористування. Скид води, пропуск повені і паводків та режим наповнення здійснюється згідно з порядком, що узгоджується при наданні водного об’єкту в оренду з Харківським обласним виробничим управлінням меліорації і водного господарства та Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області.

10. Плата за оренду земельної ділянки з розташованою на ній водоймою та гідроспорудами складається з таких основних частин:

плата за орендовані землі водного фонду (обчислюється згідно з чинним законодавством та зараховується на відповідний рахунок);

плата за оренду гідроспоруд (обчислюється згідно з чинним законодавством та зараховується на відповідний рахунок);

плата за оренду ставків, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення.

Орендодавець повинен надати орендарю детальний розрахунок орендної плати за перерахованими вище пунктами та чіткою вказівкою куди, на які рахунки і коди та в яких розмірах орендар повинен перераховувати орендну плату.

Плата за оренду земельних ділянок з розташованими на них водоймами та гідроспорудами вноситься виключно у грошовій формі в порядку, визначеному бюджетним законодавством України.

11. Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі з розташованими на ній водоймами та гідроспорудами, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору.

У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою з розташованими на ній водоймами та гідроспорудами після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

12. По закінченню терміну дії договору, його припиненні або розірванні, орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку з розташованими на ній водоймами та гідроспорудами на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

13. У разі набуття особою права постійного користування земельною ділянкою з розташованою на ній водоймою та гідроспорудою, користування на умовах оренди водним об'єктом та гідроспорудою оформлюється окремим договором.

14. Договір оренди земельної ділянки з розташованою на ній водоймою та гідроспорудами, згідно зі статтею 51 Водного кодексу України, погоджується з державними органами охорони навколишнього природного середовища та водного господарства.

15. Контроль за виконанням Тимчасового порядку здійснюють Головне управління Держкомзему у Харківській області, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області та Харківське обласне виробниче управління меліорації і водного господарства
 
26 мая 2010 г, 14:31
Ирина Клименко 
 
 
В связи с обострением общественно-политической обстановки в Украине и резким увеличением попыток оставить на сайте комментарии, которые могут быть расценены как экстремистские, редакция «Объектив» приняла решение временно закрыть пользователям возможность комментировать материалы на сайте и скрыть все уже опубликованные комментарии. Эти функции будут восстановлены после нормализации обстановки. Редакция МГ «Объектив» приносит читателям свои извинения

Комментарии:

  • #7 124235434534 25.06.13, 14:20
     

    Да о чём тут говорить когда искусственный водоём Змиевской ТЕС и тот уже покупают что есть техническим водоёмом без которого работа Змиевской тес невозможно тоисть ( пруд охладитель ) во прикольно арендовал и продавай воду для охлаждения Змиевской тес Кернес в обще обалдел когда он наестся

  • #6 Александр43 27.05.10, 09:24
     

    жидомасоны,скупаю,сдают,распоряжаются,очевидно скоро новый яр появится!

  • #5 Denwer 27.05.10, 09:18
     

    Читаю новость на ленте слева: Азаров уже собрался переименовывать "Украину"

    ну уж а этой статье и вовсе нечего удивляться

  • #4 Михаил ОДНАКО 26.05.10, 21:55
     

    Вчитаться надо! Но общая мысль документа угнетает! Как-то с конституцией не вяжется...

  • #3 Zerv 26.05.10, 19:41
     

    так скоро и до Печенежского водохронилища "аренда" дойдет

  • #2 321 26.05.10, 16:36
     

    Осталось только воздух продать. Водные ресурсы (реки, и водоёмы природного происхождения) принадлежать земле, а значит общие. И не надо руки накладывать на чужое добро. Создай водоём и продавай его.

    Не мешало бы статью в уголовном кодексе, за присвоение природных ресурсов, и получение выгоды.

  • #1 Юнкеръ_Харьковъ 26.05.10, 14:35
     

    Скорее готовит проделать туже комбинацию что и с Коммунальными предприятиями Харькова

Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters