Сообщения из сети. Игорь Райнин: Региональные реформы стартуют в июне

«Які результати має Харківщина у боротьбі з корупцією, чи посилила вона свою обороноздатність, що буде з цінами на продукти, та коли почнуться регіональні реформи…» - сайт МГ «Объектив» продолжает публикации блоггеров, журналистов и пользователей социальных сетей

Про це розповів голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін в ексклюзивному інтерв’ю «Слобідському краю».

Довгостроковий план Президента

Кор.: Ігоре Львовичу, нещодавно ви відзначили 100 днів на посаді очільника облдержадміністрації. Розкажіть про головні завдання, які ставив перед вами Президент Петро Порошенко, призначаючи на цю посаду, та результати, яких удалося досягти.

– Найперше – це покращення обороноздатності регіону. З лютого по травень у цьому питанні ми дуже просунулися вперед. Спокій і мир на травневі свята – це показовий результат спільної роботи облдержадміністрації та силових структур. Що стосується оборони кордонів, то тут ми також досягли певних результатів. Це і збудовані фортифікаційні споруди, і роботи з охорони кордону, і збільшення особового складу МВС, прикордонників, збройних сил. У результаті зараз на Харківщині спостерігається зовсім інша соціально-політична ситуація, ніж була взимку. Останнім часом почали проводити і масові заходи, і свята. До Харкова повернувся футбол. Це свідчить про те, що ситуація стабілізувалася.

Другим завданням є боротьба з корупцією. Кількість корупціонерів у різних сферах діяльності, яких ми затримуємо мало не щодня, показує, що жартувати ніхто не планує. За протиправну діяльність поплатилася вже ціла низка високопосадовців. Це і заступник начальника харківської міської міліції, і військові комісари. Далі ця робота буде ще більш серйозною.

І третє завдання – це, звичайно, реформи. На сесії облради нам вдалося прийняти бюджет, який попри всі економічні перепони все ж таки є бюджетом розвитку. Зокрема, рекордна сума виділена на охорону здоров’я – 80 млн грн. Ці гроші будуть спрямовані не лише на соціальні виплати, а й на закупівлю медичного обладнання і карет швидкої допомоги, ремонт лікарень і поліклінік. При цьому важливо, що райони області не будуть ображені у цьому питанні.

У червні в контексті національної політики також буде розпочато цілу низку регіональних реформ. Реалізовуватимуться вони дуже швидко. Передбачається, що ми почнемо з промисловості та АПК, потім перейдемо на освіту і сферу ЖКГ.

Втрати області могли бути більшими

Кор.: Харківщина – прикордонний регіон, і має дуже тісні економічні зв’язки з Російською Федерацією. Як позначилося на області згортання відносин зі східною сусідкою?

Війна завжди погано відбивається на економіці. Окрім скорочення товарообігу з Росією зараз ще йде згортання ринку на Донбасі. Втрати Харківщини великі. Тому наразі триває оптимізація промислових потужностей, диверсифікація ринків.

Попри це я не знаю жодного прикладу, щоб прифронтова зона, а Харківська область є такою, розвивалася краще, ніж регіони всередині країни. На сьогодні за низкою економічних показників Харківщина має кращі результати, ніж у середньому по Україні. Наприклад, падіння промислового виробництва у країні зараз є на рівні більше 20 %. У нас в області цей показник нижчий. Товарообіг на Харківщині також хоча і зменшився, але не так сильно, як в інших регіонах країни.

Але насправді втрати Харківщини могли бути набагато більшими. Адже частина області – Ізюмський район – входить у зону АТО. Додайте до цього рекордну в Україні кількість переселенців. Лише офіційно зареєстрованих тимчасово переміщених осіб у нас 170 тис. Насправді ж таких людей більше 300 тис. Для прикладу, населення Полтави складає 280 тис., а Ужгорода – 100 тис.

Кор.: Зараз на підприємствах області тривають скорочення штату. Як вирішується проблема безробіття?

– Насамперед це питання стосується промислових підприємств, а їх у регіоні близько 600. На мою думку, Кабмін з Верховною Радою мають запропонувати відповідні програми. Це і програма зайнятості населення на період військового конфлікту, і програма імпортозаміщення, і програма підтримки держзамовлення. Крім того, підприємства мають підвищити рівень свого менеджменту. Адже за результати роботи відповідає керівник підприємства. Так, держава має допомагати, але працювати замість директора вона не зобов’язана.

Кор.: Тобто якщо менеджмент буде неефективним, то найближчим часом низка підприємств області можуть отримати нове керівництво?

– Безумовно, це можливо. При цьому, на мою думку, всі директори державних підприємств, з якими продовжують контракт, мають проходити конкурс. Інша річ, як ці конкурси проводяться. Тому коли мені будуть надсилати на погодження ту чи іншу кандидатуру, я її буду ще обговорювати, у тому числі з громадськими організаціями. Виняток становить завод імені В. О. Малишева, адже там багато пунктів з грифом «таємно».

«Вічних чиновників» не буде

Кор.: Більшість членів вашої команди мають великий досвід роботи у бізнесі. Як їм працюється у держслужбі?

– На даний момент я маю чотирьох заступників. Це Юлія Світлична, Марк Беккер, Євгеній Шахненко і В’ячеслав Аббакумов. У той чи інший період свого життя всі вони, дійсно, працювали у бізнесі. Але при цьому кожний має величезний досвід держслужби і профільну освіту. Наприклад, Юлія Світлична – кандидат наук із державного управління, має дві вищі освіти з червоним дипломом. На держслужбі вона пройшла шлях від головного спеціаліста, начальника відділу до директора департаменту і заступника голови облдержадміністрації віце-губернатора. Приблизно така ж картина і з іншими моїм заступниками.

Що стосується голів райдержадміністрацій, то є люди, які прийшли з бізнесу. Це і голова Дергачівського району Олександр Політуха, і голова Близнюківського – Сергій Шахматенко, й інші. Але так чи інакше вони мали відношення до сфери державної діяльності: хтось закінчував академію держуправління, хтось був депутатом районної ради. Визнаю, що їх входження на посаду держслужбовців не було безболісним, але в цілому я їх роботою задоволений. І хочу попередити, що всі голови районів обійматимуть свої посади доти, доки вони справляються з повноваженнями. Такого, що чиновників призначають навічно, не буде.

Кор.: Досі Печенізький і Красноградський райони залишаються без голів. Можливо, ви вже когось запримітили на ці посади?

– Поспішати з призначеннями ми не будемо. Я хочу підібрати достойних людей, не лише професіоналів, але й патріотів.

Візьмуться за земельні аукціони

Кор.: Розкажіть про результати проведення в області посівної. Що варто очікувати від сільськогосподарського сектора?

– Перспективи непогані. Ми розширили посіви зернових практично на 25 % порівняно з минулим роком. Стан полів добрий або задовільний. Тому я сподіваюся на хороші результати по всіх групах сільськогосподарських культур. Можу точно сказати, що продовольчу безпеку на ринку Харківської області буде забезпечено.

Інша справа – це корупція у сфері АПК. Ми переглядатимемо підходи до земельної реформи. Адже не секрет, що сьогодні велика кількість земельних площ використовується без урахування інтересів обласного і місцевих бюджетів. Я розумію, що така політика не буде подобатися бізнесу, тому заздалегідь попереджаю – «білий» бізнес ми будемо носити на руках, а «чорному» таки доведеться рахуватися з інтересами держави.

Кор.: Які кроки робляться для налагодження ефективної взаємодії з бізнесом?

– Я можу виступити гарантом того, що «білий» бізнес не відчуватиме на собі тиску з боку правоохоронних органів. Корупції не буде. Але щоб досягнути цього, треба про всі такі випадки інформувати облдержадміністрацію. Якщо мені стане відома інформація, що мої підлеглі не прийняли та не відреагували хоча б на одну реальну скаргу, то ці люди більше тут працювати не будуть.

Наразі в області організовано таку систему прийому громадян, що щодня в області п’ять-шість керівників системи держуправління ведуть прийом. Це заступники губернатора, голови райдержадміністрацій, директори департаментів, керівники територіальних підрозділів тощо.

Кор.: На вашу думку, чи оптимізує сферу фермерської діяльності імовірна поява в Україні ринку сільськогосподарських земель та проведення земельних аукціонів?

– Земельні аукціони – це, безумовно, дієвий метод, і його треба використовувати. Річ у тому, що процедурно і нормативно цей інструмент уже існує, але на практиці відбувається блокування. Ми плануємо реформу АПК, і дуже багато уваги буде приділено саме земельній сфері.

Кор.: Якою б не була політична ситуація, але питання цін на продукти харчування завжди буде для людей пріоритетним. Чи вдасться уникнути зростання цін у найближчому майбутньому?

– Цінова ситуація на продовольчому ринку області, за даними управління статистики, краща, ніж у цілому по Україні. Адже на сьогодні є області, де ціни на продукти навіть більші, ніж у Києві. У районах області проводяться сільськогосподарські ярмарки. З початку року їх було вже близько 1,5 тис. Тільки-но дозволить обстановка, сільськогосподарський ярмарок відбудеться і у Харкові на площі Свободи.

Ірина Гудзь, газета «СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ».

 
9 июня 2015 г, 11:20
 
 
 

Материалы по теме «Сообщения из сети»:

В связи с обострением общественно-политической обстановки в Украине и резким увеличением попыток оставить на сайте комментарии, которые могут быть расценены как экстремистские, редакция «Объектив» приняла решение временно закрыть пользователям возможность комментировать материалы на сайте и скрыть все уже опубликованные комментарии. Эти функции будут восстановлены после нормализации обстановки. Редакция МГ «Объектив» приносит читателям свои извинения

Комментарии:

  • #4 Т-Р
    09.06.15, 20:27
     

    Разработаны программы...

    объявлен конкурс...

    А что конкретно сделано?

    Как улучшилась жизнь харьковчан?

  • #3 Упс
    09.06.15, 12:01
     

    Более непрофессиональной команды не встречал со времен Масельского.

  • бин
    09.06.15, 11:42
     

    Комментарий удален из-за нарушения правил

  • #1 каскатымчука
    09.06.15, 11:41
     

    райкин человек из параллельной реальности....

Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters