Мистецтвосховище

Мистецтвосховище

У Харківській міській художній галереї вирішили проблему із браком виставкових приміщень у досить креативний спосіб.

Харківська «муніципалка» активно готується до травневого фестивалю молодіжних проектів «NON STOP MEDIA». На конкурс уже надійшли мистецькі роботи з різних міст України (Дніпропетровськ, Хмельницький, Одеса, Луганськ, Львів, Київ, Харків), Росії, Білорусі. Письменник Сергій Жадан обіцяє літературний фестиваль і презентацію антології нової харківської літератури «Готелі Харкова». Заплановані і сучасна музика («Lюk», «4.А.Й.К.А», SunSay, Сергій Бабкін, «Anno Domini»), і театр («Театр 19», «Еще»), і кіноблок (харків’яни побачать фільми цьогорічних учасників Berlinale Talanted Campus — молодіжної частини Берлінського кінофестивалю). От тільки на все це різноманіття унікальних заходів категорично не вистачає виставкового простору «муніципалки».

Маленький успіх великого пошуку

Але, на щастя, Харківський міський художній музей — це місце, де постійно народжуються нові ідеї. Уже кілька років його працівники звертаються до міської влади із проханням виділити кошти на мінімальний ремонт підвальних приміщень. А це 140 квадратних метрів! А це (переказуючи задум директора «муніципалки» Тетяни Тумасян) і додаткова територія для молодіжних виставок, мистецької бібліотеки, медіалабораторії, андеґраундного клубу (для концертів і кінопоказів). Підвальний простір допоміг би вирішити проблему і з формуванням колекції сучасного мистецтва, яка поки що зберігається у не досить прийнятних умовах. Але жодної підтримки у харківських владників працівники музею не знайшли. На «NON STOP MEDIA» з міського бюджету було виділено лише 10 тисяч гривень. Тоді як мінімальний бюджет фестивалю — 90 тисяч (на пристойний ремонт підвалу потрібна сума з більшою кількістю нулів).

Сучасне мистецтво, позбавлене фінансової уваги влади, живе за мудрим принципом: хто шукає, той знаходить. Пошук «муніципалкою» спонсорів, який триває із січня, закінчився маленьким успіхом. Маленьким тому, що відгукнулася на прохання найкращої арт-ґалереї України (за результатами минулорічного всеукраїнського арт-рейтинґу) лише одна приватна організація.

Цегла, цемент — експериментуйте!

Минулого тижня на електронні адреси всіх, хто цікавиться виставковими проектами Харківської міської художньої галереї, надійшло повідомлення: «Нам потрібна ваша волонтерська допомога!». Небайдужих до долі сучасного мистецтва Харкова закликали допомогти із ремонтом закинутого музейного підвалу. Фінансові витрати і кваліфікаційну роботу на себе взяла харківська будівельна корпорація «Авантаж». Згадавши про милі прибирання листя у парку, миття вікон і парт у школі й університеті, журналістка «Объектив-но» теж долучилася до благородної справи.

Першого дня волонтерів біля «муніципалки» назбиралося не так і багато. Переважно це були студенти-першокурсники Харківської академії дизайну і мистецтв. Нам видали по парі робочих рукавиць і повели на екскурсію. Музейний підвал справляє таки неабияке враження. Якби не було ризику зламати собі котрусь із кінцівок на дуже хистких сходах, фестиваль можна було б проводити і в таких виразно андеґраундних умовах — павутина, обдерті стіни, гнилі дошки, іржаві труби. Ідеальне місце для читання сучасної поезії чи перегляду нового молодіжного кіно (до речі, декорації дуже нагадують фільм «Штольня» Любомира Кобильчука). Представник «Авантажу» Кирило Нагорний розповів, що всю цю «природність» буде збережено. Оскільки до початку «NON STOP MEDIA» лишається зовсім мало часу (фест починається 12 травня), ремонт передбачений, швидше, косметичний. У двох приміщеннях підвалу проведуть електроосвітлення, відремонтують стелю і підлогу. Довга кімната стане таким собі клубним майданчиком, а в передній розміщуватимуть експозиції «нонстопівців». Тетяна Тумасян говорить, що у Харкова вже є досвід таких підвальних мистецьких «бомбосховищ». Покоління сучасне пригадає «ОstаNNю барикаду» з її цегляними стінами, задовго до неї на перехресті вулиць Пушкінської і Дарвіна існувала «Галерея навпроти».

Щодо відважних волонтерів, то на їхні плечах — звільнення підвалу від сміття. Але найкреативніші з них отримають тут унікальну можливість — експериментувати. З цементом і цегляними стінами. Як тільки надійшла така пропозиція, студенти Академії дизайну і мистецтв одразу почали уявляти, як можна поєднати шматки цегляної стіни із якимось цементовими розписами.

Якщо і ви маєте бажання долучитися до сучасного мистецтва свого міста, приєднуйтеся!

Тетяна Терещенкова 
 
версия для печати
 
 
Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters