До особистості — через колектив

2008 рік в Україні оголошено роком всиновлення та сім’ї. 13 березня 2008 року виповнюється 130 років від дня народження українського педагога-новатора Антона Семеновича Макаренка, керівника закладів, що стали для безпритульних дітей справжнім домом.

Доля закинула педагога-новатора на Харківщину у зв’язку з переводом Горьківської колонії на територію колишнього Куряжського монастиря, який був розташований на відстані 8 км від першої столиці України.

На Харківщині Антон Макаренко обґрунтував вчення про організацію та виховання особистості в колективі та через колектив. Саме життя дало оцінку діям колективу педагогів — на заводі ФЕД (у Харкові) вихованці комуни вперше в СРСР почали виробляти фотоапарати й електроінструменти, які до цього купували лише за кордоном.

Влітку 1928 року в колонію приїхав Максим Горький, який прожив з дітьми три дні. Він був переповнений враженнями, а говорячи про колоністів, визначив, що «…кожний з них — індивідуальність!».

Цінні думки залишив Макаренко і з питань сімейного виховання, на яких зростало вже покоління 1960-х та наступні.

На Харківщині є багато місць, пов’язаних з життям і діяльністю видатного педагога. У Куряжі знаходиться виховально-трудова колонія для неповнолітніх правопорушників. Сьогодні від комуни збереглася лише назва трамвайної зупинки в Лісопарку напроти Меморіалу Слави.

Після війни на місці комуни було створено два заводи: один з них в пам’ять про комуну назвали «Комунар», а другий — «Завод імені Дзержинського» (зараз — Науково-виробниче об’єднання «ФЕД»). Недалеко від прохідної заводу «Комунар» знаходиться триповерховий будинок заводоуправління, в якому на другому поверсі мешкала сім’я Макаренка.

В Харкові пам’ятним місцем, пов’язаним з діяльністю педагога-письменника, є Будинок культури харчовиків, в якому з 1933 по 1939 р. був розташований театр російської драми — шеф комуни.

Пам’ятник Макаренкові напроти центрального входу в парк культури і відпочинку ім. Горького встановлений у 1968 році. Автори — скульптор М. Ф. Овсянкін, архітектор Е. Ю. Черкасов. Музей Макаренка розташувався в селищі Подворки, поряд з Куряжською колонією.

 
 
версия для печати
 
 
Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters