Хоча у Харкові Шевченко не бував…

Майже всі письменники, історики, поети і вчені, хто спілкувався з поетом були випускниками Харківського університету — першого університету на Україні.

Важливим був вплив на творчість Тараса Григоровича «старої» харківської літератури, зокрема, Григорія Сковороди, творчістю якого він захоплювався у дитинстві. У повісті «Наймичка» Кобзар використав пісню Сковороди «Всякому городу нрав и права».

У свій останній день народження, 9 березня 1861 року, український Мойсей отримав поздоровлення саме із Харкова. Це був останній слобожанський уклін поетові. Тарас встиг прочитати його і сказати: «Спасибі». А 10 березня поета на стало.

Перший пам’ятник на планеті Тарасу Шевченкові встановлено у далекому Мангишлаці. Гроші на його відкриття збирали як у Росії, так і на Україні.

Перший пам’ятник українському пророку на Україні встановила у 1898 році в своїй садибі родина харківського підприємця Олексія Алчевського, батька Христини Алчевської.

Зараз перший пам’ятник (автор — художник Беклемішев) знаходиться в Національному музеї імені Т.Г. Шевченка у Києві.

Саме у Харкові, місті, де ніколи не вдалося побувати поетові, встановлено… найкращий на планеті пам’ятник Тарасу Шевченкові.

Марина Костюченко 
 
версия для печати
 
 
Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters