Усі можливі види мистецтва — в одному місТі

Усі можливі види мистецтва — в одному місТі

На фестиваль, подібний якому не влаштовується навіть в Європі, міська влада виділила лише 10 тисяч гривень

У Харківській міській художній галереї відкрилась унікальна мистецька бієналє — IV Міжнародний фестиваль молодіжних проектів NON STOP MEDIA-2008. Живопис, графіка, скульптура, фотографія, відео, кіно, інсталяція, анімація, плакат, театр, література, музика — і це неповний перелік тих видів мистецтва, які на ньому представлені.

Унікальному харківському молодіжному фестивалю вже 5 років. Його унікальність полягає у тому, що подібні молодіжні бієналє не влаштовуються навіть у Європі. У 2003 році фест виник завдяки ініціативі працівників муніципальної галереї. Тоді молоді харківські митці отримали можливість виставляти свої роботи у поміжвиставковий час, коли готувалася чергова експозиція.

—Фестиваль повинен відображати сучасні тенденції швидко, активно, мобільно і презентувати всі можливі види мистецтва, — пояснює назву фесту NON STOP MEDIA директор харківської «муніципалки» Тетяна Тумасян.

Фестиваль 2004 року показав, що митцям потрібно більше часу на підготовку, тому NON STOP MEDIA перейшов у режим бієналє. За цей час розширилася і географія учасників, і кількість поціновувачів сучасного мистецтва. Це підтверджують цифри. На сам конкурс цьогоріч надійшло майже 100 проектів, тоді як минулого року їх було лише 40.

Попри те, що основою фесту є візуальне мистецтво, має він ще й інші блоки: кіно, театр, література й музика. Візуальні проекти, які беззупинно експонуються в «муніципалці» (монтування нових виставок відбувається вночі), презентують українські митці із Харкова, Києва, Одеси, Львова, Херсона, Дніпропетровська, а також автори з Самари, Нальчика (Росія), Познані (Польща). Відео-проект «Українські громадяни, сусіди і незнайомці» об’єднав митців зі США, Білорусі, Молдови, України (їхні роботи зібрав колишній «нонстопівець» із Києва Юрій Кручак). Візуальне мистецтво включає в себе не лише живопис, але й боді-арт, відео-інсталяцію, анімацію, графіку, дизайн, плакат та інші сучасні авторські техніки. Є у програмі навіть знайомство з sms-артом. Його представлено у рамках проекту «Мобільна самотність» двох харківських художників Гамлета Зіньківського і Романа Мініна. Гамлет підготував для фестивалю 15 картин, на яких зображені люди, що розмовляють із мобільними телефонами. Роботи Романа, виконані в техніці sms-арту, доводять, що за допомогою «мобільника» теж твориться сучасне мистецтво.

Театральний блок фесту представлений двома виставами: «ЧМО» («Театр 19») і «Не то» (ТО «ЕЩЁ»). Два дні тривало музично-літературне дійство під назвою «Готелі Харкова». 12 травня в «муніципалці» і 13 травня на експериментальній сцені Харківського державного академічного драматичного театру імені Т. Г. Шевченка читали свої твори сучасні харківські літератори і звучала музика гуртів «Госпром», «Море снів», «Собаки в космосі», «Оркестр Че», «LЮК», Сергія Бабкіна. Заплановані також підвальні концерти Сергія Бабкіна, Андрія Запорожця (SunSay), гуртів «The мля» (Херсон), «Дворянкин-brothers» (Харків), Pur Pur (Харків). Кіноблок включає в себе короткометражні фільми учасників молодіжної частини цьогорічного Берлінського кінофестивалю (Україна, Росія, Грузія). Найочікуванішою роботою є стрічка молодого грузинського режисера Вано Бурдулі «Графіті».

Фестиваль NON STOP MEDIA-2008 триватиме до 7 червня. Саме тоді буде підбито підсумки і визначено остаточних переможців бієналє.

Попри строкату програму й високу якість проектів, Міжнародний фестиваль молодіжних проектів може перетворитися у трієналє, тобто походитиме не кожні два, а три роки. На його проведення міська влада виділила лише 10 тисяч гривень. Відтак, NON STOP MEDIA, як то не сумно говорити організаторам, є фестивалем без матеріальних нагород, які, як-ні-як, визначають його міжнародний престиж. А ось моральних призів — нових знайомств, нових імен, нових вражень — вистачить усім.

Тетяна Терещенкова 
 
версия для печати
 

Комментарии:

  • #5 хихих муха 16.09.09, 20:27
     

    ого,крутому...))я б хотела побывать)

  • #4 настюхха 13.09.09, 10:32
     

    спс норм

  • #3 катя 07.09.09, 18:19
     

    це дуже цікаво.....мені ця інформація пригодилася....)

  • #2 ксюша 05.06.09, 10:45
     

    Мені сподобалось,що всі види мистецтва були зібрані в одномі місці.Тому що в теперішній час це велика рідкість.

  • #1 тюлень 15.01.09, 14:06
     

    Вау! Дуже цікава інформація:)

 
Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters